Follow:
Tankar & Reflektioner

Minnen i lådor

Det fanns en tid då Pär brukade förundras över hur mycket plats vi hade i våra köksskåp och jag brukade förundras över hur lite plats våra grannar hade i sina källarförråd. Detta var en tid innan mina föräldrar kom på att mina sparlådor tog väldigt mycket plats på deras vind och jag borde ta börja ta hem allting. Så det senaste året har Pär och jag, i ganska lugn takt och i olika omgångar, hjälpts åt att gå igenom åtskilliga lådor och säckar fyllda med böcker, kläder, fotografier, porslin, skor, dagböcker, skolböcker, prydnadssaker, leksaker och allting däremellan. En del av detta har slängts då det har saknat praktiskt eller känslomässigt värde, flera säckar har vi skänkt bort och mycket har jag även valt att spara och jag känner tacksamhet över att min familj, eller jag själv, en gång tänkte på att spara någonting som i dag kvarstår som ett fint, värdefullt, roligt eller känslomässigt minne.

Under kategorin ”roligt” faller nog några gamla teckningar som Pär hittade i en pärm. Jag hade ritat dessa i femårsåldern och Pär reagerade på att jag alltid målade mig själv som mörk och min bror som kritvit. Mamma berättade att jag som liten hade varit väldigt avundsjuk på att André var mörkare än jag, hade vägrat kännas vid detta och tvingat mina föräldrar att säga att jag var den som var mörkast.

Vi hittade även denna klänning som kan vara mitt allra första klädesplagg och som jag hade på mig när jag kom till barnhemmet på Sri Lanka. Min mamma har sparat den i en pärm alla dessa år och det känns fint att ha den kvar. Den är minst 28 år gammal och skulle naturligtvis behöva tvättas, men längst ned på klänningen har någon, någon gång för väldigt länge sedan, skrivit mitt födelsenamn i blyerts och jag är rädd att detta ska försvinna om jag tvättar den.

Nu dock, ett år senare, kan jag bara konstatera att Pär inte längre är lika förundrad över vårt köksutrymme, och våra grannar verkar helt plötsligt ha väldigt mycket förrådsutrymme i jämförelse med oss.

”Ciyani”. 

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

error: