Follow:
Tankar & Reflektioner

Mobilberoende

Det är först när man förlorar någonting som man inser hur beroende man är av det. Min mobiltelefon gick sönder för några dagar sedan och är inne på reparation och när jag nu lämnar hemmet har jag ingen möjlighet att kommunicera med andra. För det mesta fungerar ju saker och ting bra ändå men ibland inser man hur praktisk telefonen faktiskt är. För några dagar sedan skulle exempelvis Pär och jag träffa Åsa för lunch och genom ett missförstånd gick vi precis om varandra och hamnade på olika ställen. Minuterna tickade på och jag insåg att Pär inte var där jag trodde att han skulle vara. Paniken slog in och jag tänkte bara ”Vad GÖR jag NU?”. Normalt sätt är det ju här man skickar iväg ett sms eller ringer upp varandra.

Nu slutade den här historien bra ändå eftersom vi hittade på varandra men visst är mobiltelefonen praktisk att ha. Ibland kan jag dock känna att hela mobilanvändandet går lite till överdrift, som när man kommer in ett rum och ingen av människorna pratar med varandra utan sitter och tittar på sina mobiler och skickar sms till människor som finns någon annanstans. Som att telefonen genom att göra oss mer tillgängliga egentligen har gjort oss mindre tillgängliga för de vi är med just i stunden. En paradox såklart, men känner man att man ständigt måste kunna kontaktas, att ett sms inte kan vänta på svar eller att ett samtal inte får kopplas bort är det självklart att det påverkar graden av närvarande. I dagens stressade, snabba samhälle tror jag dock att det finns en poäng i att kunna koppla ned ibland och få känna att man inte behöver vara tillgänglig för alla, alltid, varenda minut under hela dygnet.

Jag har liknande funderingar kring fotografi. Jag som gillar att fotografera brottas ibland med tanken ”När är det dags att lägga ned kameran?”. Risken finns att man fotograferar så mycket att man blir blott en statist till det som faktiskt pågår runt omkring. Jag själv har löst det genom att tillåta mig själv att fotografera, men att göra det under en koncentrerad period för att sedan lägga undan den. Man behöver inte sitta med kameran i högsta hugg hela tiden. Jag ska erkänna att det är lite svårt ibland när man ser någonting som man verkligen skulle vilja fotografera.

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

error: