Follow:
Tankar & Reflektioner

Näthatet

Jag följer ganska många bloggar, båda små och stora sådana, och en sak de alla har gemensamt är de ibland får ta emot hatiska och elaka kommentarer, i större eller mindre utsträckning. Jag blir ofta alldeles chockad över vad människor kan skriva till varandra. Det är allt från små spydigheter till starkt nedsättande ord till rena dödshot. Ofta är det heller inget kontroversiellt inlägg som har föranlett hatet utan inte sällan är det helt vanliga människor som skriver om helt vanliga saker som får de emot kommentarerna.

Jag känner starkt sympati för dessa människor. Bara för att hatet sker över nätet betyder inte det att orden inte tar precis lika starkt som om de skulle ha sagts ansikte mot ansikte. Jag känner också sympati för den människa som sitter och skriver de nedsättande och elaka orden. Jag tänker att det måste vara en väldigt ensam, otrygg och osäker person som inte mår så bra där bakom skärmen, som känner att de måste trycka ned andra för att hävda sig själva.

När en bloggare får ta emot hat är det ofta vanligt att andra läsare av bloggen vänder sig emot personen som skrev den hatiska kommentaren. Ofta är det lika hemska saker som skrivs tillbaka. Jag tror att det är viktigt att komma ihåg att man kan försvara utan att själv bli en mobbare. Att man kan stå upp för sig själv och andra utan att själv föra hatet vidare. Mobbning föder ofta mobbning och någonstans måste man säga att ”hatet slutar hos dig”.

Jag försöker att då och då skriva någonting trevligt till de bloggare som jag följer, en komplimang eller några uppmuntrande ord. För precis som att jag tror att mobbning föder mobbning tror jag också att positivitet smittar av sig.

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

error: