Follow:
Jul, Mat & Bak, Recept

Saffransbullar med vanilj och mandelmassa

Tänk att det bara är tre dagar kvar till julafton. Jag tycker alltid att hela december passerar så fort förbi. För att ladda upp inför julen kommer här ett recept på väldigt goda och saftiga saffransbullar med mandelmassa och vanilj.

 

DSC_0006 copy

 Saffransbullar med vanilj och mandelmassa

Fördeg:
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 gram saffran
8,5 dl vetemjöl

 

Deg:
150 gram rumstempererat smör
2 dl strösocker
2 krm salt
5,5-6,5 dl vetemjöl

 

Fyllning:
250 gram mandelmassa
1 msk vaniljsocker
100 gram runstempererat smör

 

Pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker

 

Gör så här:

 

1. Lös upp jästen i fingervarm mjölk och blanda i saffran och vetemjöl. Knåda till en fin deg.

 

2. Låt degen vila under duk a i 15-20 minuter och blanda under tiden ihop mandelfyllningen.

 

3. Blanda i de övriga ingredienserna i fördegen och knåda tills degen har blivit len, glansig och släpper kanterna på bunken. Använd köksassistent om du har en sådan.

 

5. Låt degen jäsa cirka 20-30 minuter.

 

6. Kavla ut degen till en halv centimeter tjock deg på ett lätt mjölat bakbord. Bred ut fyllningen på den kavlade degen och greppa sedan överdelen på degen och vik den över så att du får en halv vikning.

 

7. Dela degen i avlånga remsor och skapa sedan önskad form på bullarna, exempelvis genom att snurra dem.

 

8.  Lägg bullarna på plåt och låt jäsa i cirka en timme. Sätt ugnen på 220 grader.  När bullarna har jäst färdigt, pensla dem med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen cirka 8-10 minuter tills bullarna har fått en fin gyllenbrun färg.

 

DSC_0008 copy


(originalrecept av Roy Fares)
Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Fröken.A

    Mmm mums!! 🙂

    december 26, 2014 at 16:24
  • Leave a Reply

    error: