Follow:
Resor

Sandhamn

Vi startade den sista dagen i Stockholms skärgård med att äta frukost på Kastellet innan vi begav oss ned till hamnen för att kliva ombord på Cinderella med destination Sandhamn. Till skillnad från en färjetur under mina tonår var det denna gång ingen kapten med lätt sarkastisk humor som spelade My Heart Will Go On på full volym under ombordsstigningen och ingen behövde därför med irrande blick söka efter livbåtar eller fumla efter flytvästen i ett svagt ögonblick av ogrundad nervositet.

_DSC9417-copy

Sedan for vi i väg, över mjukt och lugnt vatten med solen som vänlig följeslagare, bort från Vaxholm och mot de allra ostligaste delarna av skärgården. Bredvid oss skymtade små trähus bland kala klippor och framför oss låg en ännu outforskad dag i Sandham.

_DSC9388-copy

Sandhamn hälsade oss välkomna med vajade flaggor och små stigar som slingrade sig mellan röda stugor och gav känslan att konstant vandra omkring på någons bakgård.

_DSC9380-copy

Vi vandrade bland klippor och gräs och stannade tillslut till ett ögonblick vid restaurangen på Sandhamns värdshus. Där var matvalet enkelt: Skulle vi någon gång äta stekt strömming denna sommar var det nu, sittandes på en altan med solen i ansiktet och hamnen med sina förtöjda båtar som bakgrund där fiskmåsarna lyfte mot skyn.

_DSC9383-copy

_DSC9392-copy

_DSC9396-copy

Medan vi fortsatte vår vandring på ön lade sig ett lugn över den tidiga söndagseftermiddagen – ett lugn som andades svensk sommar. Himlen var klar, temperaturen lagom varm och genom de täta lövverken skymtade solen som fick blåbärsrisen att skimra av silat, gyllene ljus.

Efter att vandrat i flera kilometer byttes de små grusvägarna sakta ut mot finkornig sand och där var de ju tillslut, stranden och havet, vindpiskade och soldränkta.

_DSC9400-copy

_DSC9409-copy

Efter fem timmar i Sandhamn var det dags att åter påbörja färden tillbaka till Vaxholm och Gävle.

_DSC9426-copy

_DSC9428-copy

Så var vår helg i Stockholms skärgård. Full av skratt och solvarm hud, av vindtrassligt hår och sand mellan tårna och doften av salt hav. Två dagar som fyllde hela årets båtkvot och gav oss nya minnen, ömma fötter och god mat, men mest av allt tacksamhet över att kunna dela dessa stilla sommardagar med så fina vänner.

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

error: