Follow:
Mat & Bak, Recept

Klassiska semlor

Nu var det ett tag sedan jag bjöd på ett recept här inne men självklart ska vi ta helgens recept på semlor på själva fettisdagen. Dessa är barnsligt goda och inte alls svåra att göra, jag lovar. Receptet nedan kommer ursprungligen från ICA men vi gjorde några små förändringar genom att addera lite nymortlad kardemumma och äkta vanilj som verkligen blev pricken över i.

Skriv ut recept
Klassiska semlor
Förberedelsetid 1 timme
Tillagningstid 10 minuter
Portioner
stycken
Ingredienser
Bullar
Fyllning
Garnering
Förberedelsetid 1 timme
Tillagningstid 10 minuter
Portioner
stycken
Ingredienser
Bullar
Fyllning
Garnering
Instruktioner
Bullar
  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och rör ned mjölken. Låt svalna till cirka 37 grader. Häll mjölkblandningen över jästen och rör tills den löst sig.
  2. Tillsätt ägg, strösocker, salt, vaniljpulver, kardemumma, bakpulver och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen) och arbeta ihop till en smidig deg.
  3. Låt degen jäsa under duk i 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Dela degen i fem delar på ett mjölat bord. Forma till runda bullar och placera på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa i 20 minuter under duk.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda sedan i mitten av ugnen i 10 minuter. Håll noga koll på bullarna då de snabbt får färg. Låt dem sedan svalna på galler.
Fyllning
  1. Riv mandelmassa på ett rivjärn och rör ihop med mjölk till en slät smet.
  2. Skär ett lock på varje bulle och gröp ur inkråmet. Blanda inkråmet med mandelmassan och fyll bullarna.
Garnering
  1. Vispa grädden fast. Bred eller spritsa den på bullarna. Avsluta med att lägga tillbaka locket och pudra över florsocker.

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

error: