Follow:
Mat & Bak, Vardagsglimtar

Sockerdetox och semlornas återkomst

I augusti 2017 fick min man och jag den galna idén att vi skulle köra en månads lång sockerdetox. Inget godis, inga bakverk, inga sötningsmedel, ingen frukt och inget tillsatt socker i mat. Jag kan bara skylla på en stunds svaghet, för vem i sina sinnens fulla bruk ger frivilligt upp socker? Vi, helt uppenbarligen.

Första två veckorna var tuffa. Jag drömde om att smyga ned bakelser i väskan och  doppa ansiktet i sockergrädde och smyga upp mitt i natten och röra ihop något smarrigt och sockerstinnt. Sedan hände något. Suget försvann och efter en månad mådde jag så bra att jag bestämde mig för att förlänga detoxen några veckor till. Veckor blev till månader och från augusti till december var jag helt sockerfri, med undantag för två tillfällen.

Det handlade aldrig om något annat än nyfikenhet. Nyfikenhet över att se vad en stor förändring kunde göra. För mig innebar förändringen att jag mådde så mycket bättre. Jag kände mig piggare, jämnare i humöret och mer i kontroll över mina matvanor. Jag styrdes inte av sockersug utan kunde själv välja när och om jag kände för godis och sötsaker. Huruvida de positiva förändringarna hade med sockerdetoxen att göra kommer jag aldrig få veta men jag vet att jag gillade det tillräckligt för att fortsätta.

Så sockerdetox, det var en hit åtminstone för mig och min man.

Hit eller inte; Inget kan vara för alltid och nu, efter ytterligare en detox i januari, är sockerdetoxen över för denna gång. Jag älskar ju att baka och framförallt: Vi älskar att äta bakat. Så vi sätter stopp för detoxen och vaknar till söndag. Leia och Charlie ska i dag lämna landet och bli stadshundar för några timmar. Och vi ska baka semlor!

Så vi tar söndag här och ser fram emot att få mjöl på händerna och ett kök som doftar av kardemumma och mandelmassa och nybryggt kaffe och, inte minst, ett besök av världens bästa plattnosar. Vi ska göra det bästa av den här sista dagen på veckan och framförallt ska vi mumsa semlor.

För vet ni, livet kommer alltid att vara för kort för att aldrig doppa ansiktet i sockergrädde.

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

error: