Follow:
Mat & Bak, Recept

Krämig västerbottenpaj

En av favoritpajerna här hemma – verkligen. Det har dock tagit oss nästan fyra år att uppskatta pajen igen, efter att mannen och jag stod en hel dag och bakade 60 stycken västerbottenpajer till vårt bröllop. Efter det ville jag aldrig någonsin se en västerbottenost igen.

Men nu så.

Detta recept kör jag jämt med och det sviker aldrig. Servera med creme fraiche och rödlök och stenbitsrom – Mumma.

Skriv ut recept
Krämig västerbottenpaj
Förberedelsetid 30 min
Tillagningstid 25 min
Portioner
port
Förberedelsetid 30 min
Tillagningstid 25 min
Portioner
port
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Finfördela det kalla smöret i vetemjölet med saltet och arbeta ihop till en smulig deg. Tillsätt vattnet lite i taget tills degen blir jämn och går ihop.
  3. Tryck ut degen i en pajform, nagga botten och låt sedan vila i frysen i minst 15 minuter. Täck kanterna med aluminiumfolie och förgrädda skalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  4. Under tiden pajen förgräddas, riv västerbottenost och vispa ihop ägg, vispgrädde och mjölk. Krydda med salt och peppar. Tillsätt den rivna osten.
  5. Tillsätt ostblandningen i pajskalet och grädda pajen i mitten av ugnen i 20-25 minuter, eller tills fyllningen är fast och har fått en gyllenbrun yta.
  6. Servera med creme fraiche, finhackad rödlök och stenbitsrom.

 

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

error: